Frisse Adem Spreekuur

Heeft u last van een slechte adem?

Sommige mensen hebben de hele dag een slechte adem, in vaktaal ‘halitose’ genaamd. Dat gebeurt soms zelfs zonder dat ze er zelf last van hebben. Hun adem ruikt onaangenaam of zelfs afstotend: één van de belangrijke gassen bij halitose is zwavelwaterstof, de zogenaamde rotte eierengeur. Anderen ruiken dat ook en blijven misschien soms liever een eindje uit de buurt. Daardoor kunnen mensen zich eenzaam en onzeker voelen. Gelukkig is halitose in veel gevallen te behandelen. Reden genoeg dus om deze aandoening te laten onderzoeken.

Hoe ontstaat een slechte adem?

Mensen denken vaak dat een slechte adem altijd door de maag veroorzaakt wordt. Dat is niet waar. In het merendeel van de gevallen ontstaat halitose in de mond.

Dat komt vooral door de wit/gele of bruine aanslag op de tong (tongcoating). Deze bestaat

met name uit voedselresten en bacteriën. Die bacteriën produceren onaangename gassen die de slechte adem veroorzaken. Deze vorm van halitose wordt ‘orale halitose’ genoemd.

Andere oorzaken die een rol kunnen spelen:

  • roken, sterk gekruid voedsel, knoflook of alcohol.
  • medicijnen (sommige zorgen voor een droge mond).
  • tandplaque en tandsteen.
  • tonsilitis (amandelstenen).
  • een nacht slapen (vrijwel iedereen heeft ’s morgens last van lichte halitose).

Is er iets aan te doen?

Zeker. Aan de hand van vragen, mondonderzoek en eventueel bacteriologisch onderzoek kunnen we de mate van halitose en het type mondgeur vaststellen. Behandeling kan bestaan uit het reinigen van de mond (tong, tandvlees en gebit) of - in geval van tonsilitis – verwijzen naar een KNO-arts.

Tijd om het taboe te doorbreken!

Een slechte adem is helaas nog altijd een groot taboe. Heeft u er last van of kent u iemand die er last van heeft? Ons Frisse Ademspreekuur van parodontoloog en implantoloog Olga Tryfonos kan uitkomst bieden. De halitose wordt in kaart gebracht en aangepakt. Waarom blijven rondlopen met een slechte adem als uw adem fris kan ruiken?

Benieuwd of u aan halitose lijdt?

Maak een afspraak voor een objectieve ademtest: 0172-472200 of stuur een mail info@tcavitalis.nl ondervermelding van Frisse adem spreekuur